Header afbeelding
Huisartsenpraktijk S.P. Lemmens
Kleine Woerdlaan 50 2671 AS
Naaldwijk

Wilsverklaring

In de laatste levensfase van mensen moeten er vaak moeilijke beslissingen worden genomen. Hoever gaan we in het bestrijden van pijn? Proberen we het leven te verlengen als iemand niet meer beter kan worden?  Wanneer stoppen we daarmee? Moet men reanimeren bij een hartstilstand? Wie mag voor u beslissingen nemen als u dat zelf niet meer kunt?

U neemt dat soort beslissingen waarschijnlijk het liefste zelf. Daarom is het goed om uw wensen van tevoren op papier te zetten. Dat geeft duidelijkheid voor uzelf, voor de mensen om u heen en voor de artsen. Bovendien: als het eenmaal zo ver is, kunt u het misschien niet meer goed overdenken en duidelijk maken.

Zo’n beschrijving van uw wensen over uw laatste levensfase heet een wilsverklaring.

Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden op www.thuisarts.nl/levenseinde

Voorbeelden van wilsverklaringen zijn

Op tijd denken en spreken over wel of niet gereanimeerd willen worden is belangrijk. Betrek hierbij ook altijd uw naasten. Mocht u de wens hebben niet gereanimeerd te willen worden, dan horen wij die wens graag van u. U kunt dit vastleggen in de wilsverklaring tot niet-reanimeren. Deze verklaring bespreekt u in persoon met uw arts. Wij zullen uw verklaring toevoegen aan uw dossier. Om uw wens tot niet-reanimeren door te kunnen geven aan de huisartsenpost is het gewenst dat u akkoord geeft op aanmelding bij het LSP (Landelijk Schakelpunt), voor meer informatie of aansluiting op LSP, kunt u contact opnemen met de assistente of kijken op www.volgjezorg.nl.
Als u niet op LSP wenst aangesloten te worden, dan kunnen we uw niet-reanimatie wens eventueel per mail doorgeven aan de huisartsenpost.
U kunt daarnaast ook een niet-reanimatie penning bij u dragen. U kunt deze onder andere bestellen bij www.patientenfederatie.nl

Hieronder vindt u de link om de wilsverklaring te openen en uit te printen.
Wilsverklaring tot niet-reanimeren

Het is ieders goed recht te verklaren, behandelingen te verbieden, die het leven verlengen, zoals reanimatie, beademing en kunstmatige voeding. Specifiek in geval van ziekte of ongeval, waarin er geen uitzicht is op herstel tot een waardige levensstaat. Deze verklaring wordt een behandelverbod genoemd. Deze verklaring geeft duidelijkheid in situaties waarin geen communicatie meer mogelijk is, ook bij wilsonbekwaamheid.

Het is wenselijk wanneer u een wilsverklaring behandelverbod tekent, dat u dit ook in persoon met uw arts bespreekt en de verklaring laat opnemen in uw medisch dossier.

In situaties waarbij u niet zelf kunt aangeven wat uw wensen rondom behandeling zijn, kan een gevolmachtigde de behandelend arts wijzen op de wens van de betrokkene, zoals die verwoord is in het behandelverbod. Het is dan wel van belang dat u ook een volmacht verklaring hebt getekend zodat vaststaat wie deze persoon is.
De verklaring van volmacht laat u samen met de wilsverklaring behandelverbod opnemen in uw medisch dossier.

Hieronder vindt u de link om de wilsverklaring te openen en uit te printen.
Wilsverklaring behandelverbod

U kunt uw vraag om euthanasie opschrijven. Dit document heet een wilsverklaring voor euthanasie. U schrijft op wanneer u zou willen dat uw huisarts of bijvoorbeeld een arts van het ‘expertisecentrum euthanasie’ u helpt met het levenseinde. U omschrijft wat voor u ondraaglijk lijden is. Ook moet dit lijden niet meer over kunnen gaan, dus uitzichtloos zijn. Als u een schriftelijk euthanasieverzoek heeft, beslist uiteindelijk de arts (samen met een scanarts) of u voldoet aan de eisen die gesteld worden aan het uitvoeren van een euthanasie. U heeft geen rechtop euthanasie. De arts mag altijd beslissen om de euthanasie niet zelf uit te voeren. Wel moet de arts u dan in contact brengen met een collega arts, die mogelijk wel aan uw wens kan voldoen. In geval van een euthanasieverzoek moet de betrokkene altijd zelf kunnen communiceren en zijn/haar wens bij herhaling aan de behandelend arts kenbaar maken. In die situaties is het dan ook noodzakelijk dat de betrokkene bij volle bewustzijn is en wilsbekwaam.

Hieronder vindt u de link om de wilsverklaring te openen en uit te printen.
Wilsverklaring Euthanasie

Met een schriftelijke volmacht legt u vast wie u mag vertegenwoordigen, als u zelf geen medische beslissingen meer kunt nemen. De gevolmachtigde mag niet om euthanasie vragen, dat kan alleen de patiënt zelf doen.

Deze volmacht is vaak nodig ter aanvulling op een wilsverklaring.

Hieronder vindt u de link om de volmacht te openen en uit te printen.
Volmacht medische besluitvorming en beslissingen

Extra informatie

Artsen en naasten hoeven niet te ondertekenen
Met het invullen van de verklaringen legt u uw eigen individuele wens vast. Uw partner en/of kinderen en uw arts hoeven uw wilsverklaringen niet te ondertekenen. Het is wel van belang, dat u de verklaringen met hen bespreekt.

Voor uw arts is het van belang dat hij/zij zeker weet, dat de verklaring van uzelf afkomstig is en niet van iemand anders. Als u de verklaring zelf aan uw arts geeft en u er vervolgens met hem/haar over spreekt, weet hij/zij zeker dat uw verklaring echt uw wil weergeeft.

Een notaris is niet noodzakelijk
De wilsverklaringen zijn volkomen rechtsgeldig. U hoeft geen notaris in te schakelen. Het enige dat een notaris kan toevoegen, is de bevestiging, dat de handtekening onder uw verklaring echt uw handtekening is. Als u uw verklaring zelf aan uw arts geeft, hoeft uw arts niet te twijfelen aan de echtheid van de handtekening.

Bespreek uw wensen met uw huisarts en naasten
Als u uw wilsverklaringen heeft opgesteld moet u zelf het initiatief nemen om regelmatig de wilsverklaringen te bespreken met uw arts en naasten, zodat ze blijvend overtuigd zijn, dat u nog steeds achter uw wilsverklaringen staat.

Wij adviseren om een kopie van uw wilsverklaringen te geven aan mensen die een belangrijke rol kunnen spelen als uw levenseinde nadert.

  • Eén getekend exemplaar van uw verklaringen bewaart u zelf bij uw belangrijke papieren.
  • Eén exemplaar is voor uw huisarts. Maak een afspraak, zodat u de verklaring persoonlijk aan de arts kunt overhandigen. U heeft dan ook de tijd om hier uitvoerig over te praten. In het geval van een euthanasieverzoek kunt u met uw arts bespreken in hoeverre hij aan uw wensen tegemoet kan komen.
  • Maak nog een kopie voor uw naasten, een gemachtigde of voor het geval u in een ziekenhuis of andere zorginstelling moet worden opgenomen. Dit exemplaar kunt u bij de intake afgeven voor opname in uw medisch dossier. U mag altijd verklaringen kopiëren. Zet uw handtekening dan nogmaals op de kopie.

Wijzigen
U kunt uw wilsverklaringen op ieder moment wijzigen. Vergeet niet uw nieuwe wilsverklaring te tekenen en opnieuw te delen met uw arts en naasten.

Geldigheid
Uw wilsverklaringen blijven van kracht zolang deze niet zijn ingetrokken of gewijzigd. Het is niet verplicht een wilsverklaring om de paar jaar te vernieuwen of te bevestigen. Wij raden u wel aan om met een zekere regelmaat zelf met uw arts over uw verklaringen te spreken, waarmee u telkens bevestigt, dat u er nog steeds achter staat. U kunt met uw arts afspreken hoe vaak dat gesprek plaatsvindt. Uw arts maakt dan telkens aantekeningen in uw dossier. Dat versterkt de kracht van uw wilsverklaringen en helpt de arts bij de overwegingen van en euthanasieverzoek over het verlenen van euthanasie als het zover is.